Mat & drikke

Tittel
Begrepet "enogastronomia" er viktig i italiensk kultur og favner både mat og vin. Som de fleste italienerne elsker også vi den italienske maten og alt som kan drikkes til. I motsetning til det franske kjøkkenet, hvor maten ofte er raffinert og tidkrevende å lage, trenger man ikke mer enn gode råvarer for å trylle fram gode retter på italiensk vis.
På denne siden vil vi presentere mat, vin og oppskrifter knyttet til de områdene vi har bosteder. Noen ting er kanskje godt kjent, andre er skjulte skatter som tas frem i lyset. Italia flommer over av gode restauranter, men grunnet alle turistene er det også noen som ikke er så gode. Vi tipser deg om restauranter vi har vært på enten de er gode eller ikke. Har du en restaurant opplevelse som du vil dele med oss, håper vi du tar kontakt. Se en oversikt over anmeldte restauranter her.
Oppskrifter
I nyhetsbrevene våre presenterer vi hver gang en ny rett.
Finn oppskriftene her og la deg inspirere til et godt måltid italiensk mat.

Mosto Cotto
var en nyhet for oss, da vi kom over den vingården Campriano. Mosto Cotto er en sirup laget av druesaft. Når druene høstes inn legges de i store beholdere for å presses. Tyngden av druene som ligger oppå hverandre frigir den aller første druesaften - dette er extra, extra virgin-druesaft. Saften kokes i 14-15 timer til den får den rette konsistensen og sluttresultatet er absolutt verdt en smak. Mosto Cotto har et svært variert bruksområde, med egner seg godt på ost, is og til kaker. Produktet selges blant annet på Campriano.

Et "must" i november
Dette kan ikke sies for ofte - reis til Italia utenom høysesongen.
I november/desember får du tilgang til et produkt som er en reise verdig i seg selv - FERSKPRESSET OLIVENOLJE. Her snakker vi selvfølgelig om den aller ypperste extra virgin oljen, men mens den er fersk. Oljen holder seg fersk i et par måneder og gjenkjennes på den grønne fargen. Dette er himmelrike for olivenolje-entusiaster og vi har ennå ikke funnet den her i Norge. Så reis til Italia i november og ta med deg denne skatten hjem. Ferskpresset olivenolje får du kjøpt på nesten alle gårdene vi representerer.

Høsten er trøffelsesong
Trøfler er en gruppe underjordiske, knollformede sopper som vokser på røttene til visse tresorter. Noen av artene er matnyttige og blir ansett som en delikatesse. Disse kan være svært kostbare.

Nesten all trøffel som omsettes kommer fra Italia og Frankrike. I mellom- og søreuropa kan prisen på god trøffel komme opp i 30 000 kroner per kilo. De to mest eksklusive artene er sort Périgord trøffel (Tuber melanosporum) og italiensk hvit trøffel (Tuber magnatum). Førstnevnte sort vokser eksklusivt på røtter av eiketrær. Sistnevnte vokser på røttene til flere tresorter. For å finne trøfler brukes såkalte trøffelhunder som er trent opp til formålet. Tidligere var det også vanlig å bruke griser, siden disse dyrene har en utpreget forkjærlighet for kulinariske smaksopplevelser. Dette ble etterhvert svært dyrt, ettersom grisene elsker trøffel og gjerne kunne spise opp halve fangsten. En god trøffelhund kan oppdage trøfler en halvmeter under jordoverflaten (ref. bl.a. Wikipedia).

Mens svart trøffel ofte brukes som ingrediens i andre retter, brukes den hvite fersk og ofte til pasta. Heldigvis skal det ikke mye til av denne soppen for å gi god smak i maten, og en god måte å få trøffelen til å vare lenger er å oppbevare noen flak i en flaske olivenolje. Oljen får smaken av trøffel, og med litt fersk pasta har du en fullgod pastarett. Kombinerer du pastaretten med et glass god Chianti Classico -
da er du i mål :-)